Köroğlu'nun Son Kolu

Frenk Bezirgan, oğlunun Köroğlu tarafından kaçırılmasını bir türlü içine sindiremez. Bu sebepten Köroğlu'ndan intikam almak ister. Ancak elindeki imkanlarla onu yenmesi mümkün değildir. Bu yüzden yeni arayışlar içine girerek tabancayı icat eder ve bunu Ayvaz'a hediye etmek ister. Ayvaz çok gençtir ve silahlara çok düşkündür. Bu yüzden Bezirgan onu seçmiştir. Ayrıca Ayvaz'ın silahı kullanırken yapacağı bir hata koçaklardan birinin ölümüne sebep olacaktır.

Bu da Çamlıbel'deki yiğitlerin arasına sokulacak en büyük fitnedir.
     Çamlıbel'e gelen Frenk Bezirgan tabancayı Ayvaz'a hediye ettikten sonra nasıl kullanacağını anlatır ve bir süre sonra oradan ayrılır. Demircioğlu, Frenk Bezirgan'ın hediye ettiği silahın kendisini öldürüp öldürmeyeceği konusunda Ayvaz'la tartışır. Bunun üzerine Ayvaz ateş eder ve Demircioğlu'nu öldürür. Duruma kızan Ahmet Bezirgan da Ayvaz'ı öldürür. Köroğlu'nun çok sevdiği Ayvaz'ın öldüğünü gören Dağıstanlı Hasan da Ahmet Bezirgan'ı öldürür. Çok geçmeden Demircioğlu, Ayvaz ve Ahmet Bezirgan'ın ölümlerini haber alan Köroğlu, en sevdiği koçaklarını kaybettiği için derin üzüntü duyar. Frenk Bezirgan ise yaptığı oyunla koçakları birbirine düşürüp öldürtmekten büyük mutluluk duyar.
     Köroğlu, Dağıstanlı Hasan'a koçakların defnedilmesi emrini verir. Artık vaktin geldiğini anlamıştır. Bu sebeple Dağıstanlı'ya ikinci olarak hazinedeki hesabın da yapılmasını ister. 
     Demircioğlu, Ayvaz ve Ahmet Bezirgan Köroğlu'nun babasının yanına gömülür. Hazinedeki mal varlığı da hesaplanmıştır. Köroğlu hazineyi yirmi ikiye böler. Birini kendisi, kalan yirmi birini de yirmi bir taburu arasında pay eder ve bütün koçaklarına dağıtır. Sonra ailesi (eşi Hösne Bala Hatun, oğlu Hasan, Hasan'ın nişanlısı Gülizar Hatun, ikinci hanım adayı Benli Döne) ve yardımcılarını yanına alarak Şam'a göçer.
     Bundan böyle Çamlıbel dağılmıştır, Frenk Bezirgan intikamını almıştır, Köroğlu da çok ihtiyarlamıştır. Daha eline kılıç alamayacağını söyleyen Köroğlu Şam yakınlarındaki Kırklar dağını ziyaret eder. Sonra da inzivaya çekilir, kimseye karışmaz. Köroğlu, daha önceden Benli Döne'ye evlenme vaadinde bulunmuştur, ancak Köroğlu'nun yeni hayat tarzı buna uygun değildir. Bunun üzerine Benli Döne intihar eder ve Kırklar Dağı'ndaki mezarlığa defnedilir. 
     Köroğlu ile oğlu Hasan, Benli Döne'nin mezarını ziyarete gittiklerinde Köroğlu Hasan'dan önde yürümesini ister. Bir süre sonra ardından: "Oğlum Hasan, anan Hösne Bala Hatunu, nişanlını ve ölen beylerin nişanlılarını yanına al, doğru Dağıstan'ın yolunu tut. Beni de, atımı da arama." diye bir ses işitir. Artık Köroğlu yoktur, sazının sesi ise Kırklar Dağı'nda yankılanmaktadır.
     Eve dönen Hasan başından geçenleri annesi Hösne Bala Hatun'a anlatır. Annesi de oğlundan babasının vasiyetlerini yerine getirmesini ister. O da annesini, nişanlısını ve ölen koçakların nişanlılarını da alarak Dağıstan'a gider. O günden sonra Köroğlu'nu gören olmamıştır. Bir başka ifade ile Köroğlu kırklara karışmıştır.


Muhannetlik etmek değil kârımız

Ulular sözüne uyanlardanız,

Meydana girende, yoktur korkumuz

Kazaya rıza diyenlerdeniz


Bineyidim kıratımın üstüne

Alayıdım hançerimi destime,

Gâfilen varmayız düşman üstüne

Vakta hazır olun diyenlerdeniz
  

Ödleklerle hoş değildir aramız

Teke tek düşmana varmak töremiz

Muhannete sardırmayız yaramız

Yarayı kendimiz saranlardanız



Köroğluyum çıkam dağlar salına

At sürelim, mal yemezin malına

Başım koydum arkadaşın yoluna

Başı dost yoluna koyanlardanız.
Araştıran ve yazan: Hüseyin Araslı 

Yorumlar